maandag 15 oktober 2007

File widget uh... gadget


In samenwerking met Locatienet hebben we een zomoto file widget ontwikkeld. Op basis van de gegevens van locatienet en het verkeerscentrum Nederland (vcnl)van Rijkswaterstaat kan deze applicatie direct de actuele reistijd aangeven voor een route. De reistijd wordt berekend door gebruik te maken van de gegevens van het vcnl. Op het moment maken we gebruik van filegegevens (tussen breukelen en amsterdam 8 km langzaamrijdend verkeer). In de toekomst willen we gebruik maken van de actuele rijsnelheden (een file staat er of niet, in praktijk zit daar nog een hoop tussen) .
Wat we doen is een file matchen met een traject van een gebruiker, d.w.z. we houden er rekening mee dat iemand in het bovenstaande voorbeeld in Abcoude de weg opgaat en dus maar een deel van de 8 kilometer file door moet.
Ik denk dat het voor vele forenzen een uitkomst zal zijn om direct op hun desktop te kunnen zien hoe lang hun woon/werk verkeer gaat duren. De gebruiker kan meerdere routes ingeven en zou eventuele alternatieve routes direct beoordelen. het aardige van de widget is dat de interface uiterst simpel is: de kleur geeft aan of er geen (groen), kleine (oranje) of grote (rood) vertraging is. De reistijd wordt weergegeven in minuten en een klik op de widget linkt door naar de kaart van locatienet met daarop de files . We hebben lang nagedacht of het nu een widget of gadget is. Omdat we verwachten dat de meeste mensen een Vista of iGoogle variant zullen downloaden en die het en gadget noemen heet de applicatie vanaf vandaag: Zomoto file gadget. Onze doelstelling met de gadget is om een kleine bijdrage te leveren aan het verminderen van de file frustratie in Nederland, om te laten zien dat we de behoeften van consumenten serieus nemen, om te laten zien dat we innovatieve ideeën hebben voor de automotive branche en natuurlijk gewoon omdat we het leuk vinden.

Marque